Bepaal uw top navigatie in Apperance > Menus
+(31) 624808004
info@pauldevlugt.nl

Info Chondroïtine

Chondroïtine

Chondroïtine beschermt het gewrichtskraakbeen net zo sterk als glucosamine. Dat doet het alleen op andere wijze. Hierdoor vullen de supplementen elkaar uitstekend aan. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt inmiddels dat het gelijktijdig gebruik aanzienlijk betere resultaten oplevert.

De sterke punten van de chondroïtine van Glucosamine.com:

 • Uitmuntende kwaliteit! Onze chondroïtine is afkomstig van de meest gerenommeerde producent ter wereld, het Spaanse Bioiberica. Deze chondroïtine wordt vanwege haar hoge kwaliteit gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek. Een uitgebreide toelichting leest u hierboven onder het kopje ‘kwaliteit’.
 • Productie voldoet aan strenge GMP- en HACCP-eisen.
 • Kwaliteit getest door onafhankelijk laboratorium.
 • Hoge dosering: 1200 mg* chondroïtine sulfaat per dag. Dit is dosering zoals toegepast in succesvol wetenschappelijk onderzoek.
 • Etiket voorzien van informatie in uw eigen taal. 
 • Prijs die ondanks de hoge kwaliteit lager is dan wat gebruikelijk is bij onlinewinkel, drogist of apotheek: € 26,90 per pot (goed voor liefst 3 maanden gebruik!).
 • Levering in capsulevorm. Voordeel van capsules ten opzichte van tabletten: snellere opname door het lichaam waardoor ze minder zwaar op de maag liggen.
 • De capsules zijn eventueel te openen waarna het chondroïtinepoeder kan worden opgelost in vruchtensap of yoghurt.

* De dosering die is gebruikt bij de succesvolle wetenschappelijke studies bedraagt 1200 mg chondroïtine sulfaat per dag. Glucosamine.com levert liefst 1334 mg. Hoogwaardig chondroïtinesulfaatpoeder heeft weliswaar een zeer hoge zuiverheid van 90%, maar als niet voor de ontbrekende 10% wordt gecorrigeerd, wordt er toch te weinig chondroïtine geleverd. Deze correctie door Glucosamine.com is tamelijk uniek voor de supplementenbranche en zorgt ervoor dat u krijgt wat op het etiket staat!

Geduld

De fysiologische werking van chondroïtine vraagt over het algemeen iets meer geduld dan bij glucosamine. Het opmerken van een duidelijke invloed kan al snel 2 maanden op zich laten wachten. Een goede beoordeling is meestal na 6 maanden mogelijk. Voor rug en nek geldt over het algemeen een periode van minimaal een jaar.

Glucosamine.com levert chondroïtine als los product, waardoor u zelf kunt bepalen of u het wilt combineren met andere producten en in welke dosering. Chondroïtine vormt een uitstekende combinatie met glucosamine. 

De bescherming die chondroïtine biedt, houdt nog enige tijd aan nadat men stopt het supplement in te nemen. Na verloop van tijd valt de bescherming echter weg. De meeste mensen gebruiken chondroïtine daarom zonder onderbrekingen. Dat kan zonder problemen.

Onderzoek naar langdurig gebruik (2 jaar) heeft geen ernstige neveneffecten naar voren gebracht. Het gebruik gedurende nog langere perioden is niet onderzocht op veiligheid. Er zijn echter geen aanwijzingen dat onafgebroken gebruik van dit supplement meer neveneffecten zou geven dan de lichte neveneffecten die sommige mensen ervaren bij het eerste weken van inname. Buiten de wetenschappelijke setting is chondroïtine al ruim 25 jaar verkrijgbaar als voedingssupplement. Gedurende die periode zijn nooit ernstige neveneffecten gerapporteerd.

Chondroïtine en onze andere supplementen

Glucosamine

Chondroïtine sulfaat wordt meestal gecombineerd met glucosamine sulfaat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de combinatie van de twee supplementen sterker is dan elk van de supplementen afzonderlijk.

ASU Forte (voorheen Avovida Complex)

Mochten chondroïtine en glucosamine onverhoopt niet aanslaan, dan kan het vegetarische ASU Forte (Avovida) een goed alternatief vormen. Onze ervaring leert dat ruwweg de helft van de mensen die geen baat heeft bij chondroïtine en glucosamine, wel baat heeft bij ASU Forte.

Arthro-5

De meeste kans op succes heeft u met Arthro-5, het unieke supplement van Glucosamine.com met maar liefst 5 ingrediënten voor soepele gewrichten. Glucosamine sulfaat, chondroïtine sulfaat en ASU (Avovida) worden hierin gecombineerd met hyaluronzuur (Hyal Joint™) en MSM. Al deze ingrediënten zijn aanwezig in de hoge doseringen zoals gebruikt in succesvol wetenschappelijk onderzoek. Er bestaat wereldwijd geen sterker gewrichtsbeschermend supplement!

Ingrediënten

Elke pot bevat 180 capsules met elk 600 mg chondroïtine sulfaat. De aanbevolen dosering is 2 capsules per dag (1200 mg, uit 1334 mg 90%-zuiver chondroïtinepoeder), gebaseerd op succesvolle wetenschappelijke studies. Een pot gaat bij deze dosering drie maanden mee.

Chondroïtine sulfaat bevat de volgende ingrediënten:

 • Chondroïtinesulfaat
 • Magnesiumstearaat
 • Gelatine (materiaal capsule)
 • Natuurlijke kleurstoffen E171 en E172 (kleuring capsule) 

Netto inhoud: 138 gram.

Chondroïtine wordt gewonnen uit runderkraakbeen. Dit is het type chondroïtine dat overwegend wordt gebruikt in wetenschappelijke studies. 

Kwaliteit

Als u voor de chondroïtine sulfaat van Glucosamine.com kiest, kiest u voor kwaliteit. Sterker nog, wij durven te stellen dat u kiest voor de beste kwaliteit chondroïtine ter wereld. En dat is geen overdrijving. 

Er bestaat een enorm verschil in kwaliteit tussen de vele voedingssupplementen die chondroïtine bevatten. De reden hiervoor is dat zuivere en kwalitatief goede chondroïtine een ingewikkeld en kostbaar productieproces vereist. De hoge kosten weerhouden veel supplementenmakers ervan een goede chondroïtine in hun producten te verwerken.

Etiketversiering

Het is zelfs zo dat om tot een zo goedkoop mogelijk product te komen, soms slechts gemalen kraakbeen toegevoegd wordt onder de noemer ‘chondroïtine’! Met een zuiverheid van 5% in plaats van 90% is die chondroïtine niet meer dan etiketversiering. In 2007 vielen bij een laboratoriumtest veel Nederlandse drogisten door de mand: vijf van de zeven supplementen bevatten geen chondroïtine maar gemalen kraakbeen.

Glucosamine.com neemt in haar keus van leverancier dan ook geen enkel risico en betrekt haar chondroïtine van het Spaanse bedrijf Bioiberica, dat is gespecialiseerd in gewrichtsbeschermende producten. Dit is aantoonbaar de meeste gerenommeerde en betrouwbare producent van chondroïtine ter wereld. Het bedrijf levert de chondroïtine voor veel wetenschappelijk onderzoek en is na zeer strenge selectie ook verkozen tot leverancier van de chondroïtine voor de grootschalige Amerikaanse GAIT-studie (zie hieronder). 

Selectie van de beste chondroïtine voor de GAIT-studie

De Amerikaanse GAIT-studie (2000-2005) is het allergrootste en duurste wetenschappelijk project dat ooit is opgezet om glucosamine en chondroïtine te testen. De grondige voorbereiding omvatte onder meer een zoektocht naar de beste kwaliteit chondroïtine. Er was namelijk niet één supplement op de Amerikaanse markt dat aan de criteria van de wetenschappers kon voldoen. 

Bij de strenge selectieprocedure om de beste chondroïtine te vinden, werden de volgende stappen doorlopen:

 • Alleen gezuiverde bovine* chondroïtine kwam in aanmerking voor het onderzoek. Simpelweg gemalen (haaien)kraakbeen werd uitgesloten. De wetenschappers wezen speciaal op de vervuiling die deze producten kunnen bevatten.
 • Alleen gerenommeerde producenten die hun werkwijze hebben gedocumenteerd in een ‘drug master file’ werden geselecteerd.
 • Een overtuigende waarborging dat de chondroïtine BSE-vrij is, werd geëist.
 • De samples van verschillende producenten zijn door vijf laboratoria getest. Hieruit kwamen twee producenten als beste naar voren.
 • Deze twee beste producenten kregen een uitgebreide vragenlijst van de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) over onder meer de gevolgde procedures bij de productie van de chondroïtine. Dit leidde uiteindelijk tot selectie van één fabrikant: Bioiberica. Voor Glucosamine.com was dit reden om te kiezen voor Bioiberica als leverancier van haar chondroïtine. 

* Bovine chondroïtine is chondroïtine uit runderkraakbeen. Vrijwel alle succesvolle wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan met deze vorm. Er is de laatste tijd veel te doen over chondroïtine uit haaienkraakbeen. De fysiologische werking van deze vorm is echter nog nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd. Een product van runderkraakbeen biedt daarom de meeste kans op succes. Een ander belangrijk bezwaar van haaienkraakbeen is dat veel haaiensoorten door ongecontroleerde jacht met uitsterven worden bedreigd.

Gebruiksvoorschrift

Het aanbevolen gebruik van chondroïtine sulfaat is twee capsules per dag. U kunt deze naar keus tegelijk of verdeeld over de dag innemen. Het verdient de voorkeur om de capsules in te nemen bij de maaltijd(en) of met ruim water.

Aanbevolen dosering niet overschrijden. Voedingssupplementen dienen niet te worden gebruikt als vervanging van een gevarieerde voeding.

Heeft u moeite met het doorslikken van capsules? U kunt de capsules openen door de helften van elkaar te schuiven. De inhoud kunt u mengen in vruchtensap, yoghurt of een hap voedsel.

Medicijninteracties

Er zijn geen negatieve interacties van medicijnen met chondroïtine bekend.
 

Waarschuwingen

Zwangerschap/borstvoeding

Gebruik chondroïtine niet als u zwanger bent, de intentie heeft zwanger te worden of borstvoeding geeft. Het supplement heeft zeer een gunstig veiligheidsprofiel maar er zijn geen studies verricht die een eventuele nadelige invloed op het (ongeboren) kind kunnen uitsluiten.

Overgevoeligheid maag-darmstelsel

Chondroïtine is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Ernstige neveneffecten zijn dan ook nooit geconstateerd. De lichte neveneffecten die bij sommige mensen optreden, betreffen meestal overgevoeligheid van het maag-darmstelsel. In die gevallen gaat het doorgaans om misselijkheid en overtollig maagzuur. Minder vaak treden constipatie of juist diarree op. Over het algemeen kunnen misselijkheid en overtollig maagzuur voorkomen worden door het supplement in te nemen met een of twee glazen water of door er iets bij te eten.

Gebruik op jonge leeftijd

Het gebruik van chondroïtine door kinderen en jongvolwassenen wordt afgeraden. Als uitgangspunt wordt genomen dat het lichaam volgroeid moet zijn op het moment dat met het gebruik wordt begonnen. Onder ‘volgroeid’ wordt zowel de botontwikkeling als de hormonale ontwikkeling verstaan. De reden dat Glucosamine.com dit aanbeveelt is dat er geen onderzoek is gedaan naar de veiligheid van dit supplement bij kinderen en jongvolwassenen.